Sjoerd Soeters is de stedenbouwkundige van De Haverleij én de architect van de kastelen, ook van Oeverhuijze. In een geanimeerd gesprek vertelt Sjoerd hoe het plan is ontstaan aan de hand van gebakjes en een taart.

Het oerplan

“In 1995 heb ik samen met Paul van Beek het oerplan gemaakt voor De Haverleij. De weidsheid van het gebied vroeg naar ons idee naar hoge, statige kastelen. Dan kom je qua woningtypen al gauw uit op appartementengebouwen. Daar was niet voldoende vraag naar volgens de gemeente en ontwikkelaars, dus we moesten een ander plan bedenken met circa 90% eengezinswoningen. Toen kwamen de taartjes in beeld.”

Een consumabel concept

“Meer kleinere kastelen met een voetprint van 100 bij 100 meter of 120 bij 120 meter, waarin per stuk tussen de 50 a 70 drie- en vierlaagse woningen komen met her en der een hoogteaccent, was wat ons betreft de oplossing om toch de juiste schaalverhouding te krijgen. Om dit visueel te maken en onze opdrachtgevers te overtuigen, hebben we ons plan in gebakjes en een grote taart uitgebeeld op een groene ondergrond. Deze vergadering heeft ondertussen mythische proporties aangenomen, want er was maar 9 man aanwezig en toch heeft iedereen het over het taartjesmodel alsof er 1000 man aanwezig was bij dit overleg. Toen we aan het eind van de vergadering met elkaar de taartjes op hadden gegeten, konden we concluderen dat het een consumabel concept was.”

haverleij

Het beste voor het laatst bewaard

“Hoewel ik kasteel Leliënhuyze echt heel goed gelukt vind, ben ik ook bijzonder trots op het ontwerp van Oeverhuijze. Ik durf zelfs wel te zeggen dat met de verkoop van dit kasteel het beste voor het laatst bewaard is. De ligging in de noordwesthoek met lange zichtlijn op de Maas is echt ongekend mooi! Oeverhuijze vormt een carré van woningen met in het uiterste noordwesten het kasteel. Door de harmonieuze eenheid in verscheidenheid met kantelen langs versprongen daklijnen en een mix van verschillende tinten gevelsteen wordt een krachtig statement gemaakt midden in de natuur.”

oeveruhijze

Samen maken waar vraag naar is

“Dat krachtige statement was hard nodig”, legt Sjoerd uit. “Dit kasteel heeft iets heel bijzonders. De tuinen liggen niet binnen de kasteelmuren, maar zijn naar buiten gericht op het landschap. Daar was vanuit de markt vraag naar, maar daarvoor hebben we wel het oerconcept letterlijk binnenstebuiten moeten keren. Om die ineens ‘zacht’ geworden grens tussen landschap en kasteel toch krachtig te maken, hebben we het plan iets opgetild: groene erfgrenzen bedacht én er komt een groene gracht rond het kasteel.”

Dat is nog eens thuiskomen

“Die groene gracht wordt ‘overbrugd’ bij de entree met een dijkje. Daarmee refereren we aan de entree van en historisch slot of kasteel. Via een poort kom je binnen in een compleet andere wereld. Jouw thuis! In het hart van het carré komt een iets dieper gelegen groen hof om te spelen en te verblijven. Rondom staat een grote variatie aan huizen die eenheid uitstralen en Oeverhuijze karakter geven.”

“Ik kan niet wachten om hier straks rond te lopen en te ervaren wat ik bedacht en bedoeld heb. Oeverhuijze is een waardige afsluiting van 25 jaar samenwerking tussen gemeente en ontwikkelaars Heijmans en BPD aan een unieke gebiedsontwikkeling langs de Maas.”

Dichtbij de stad Over Den Bosch
Wonen in Haverleij Bekijk woningen